|
main coon czy syberyjski |
| Autor |
Wiadomość |
babe47806
kociątko
|
Wysłany: Pon 08 Lut, 2010 main coon czy syberyjski
|
|
|
Chcę zakupić kota. Jakie są różnice w ich pielęgnacji i charakterze? Który jest bardziej wymagający? Dodam że mieszkam w bloku.
Czy przywiązują się one bardziej do miejsca czy do człowieka, bo możliwe, że za jakiś czas zmuszona będę się przeprowadzić. |
|
|
|
 |
Alexa
Moderator

|
Wysłany: Pon 08 Lut, 2010
|
|
|
| Co do kota Syberyjskiego to napewno Spinoo napisze o ich pielęgnacji i charakterze(mnie osobiście podobają się te koty i z wyglądu i charakteru,oraz ich siostrzana rasa-Nevka) Maine Coony nazywane są"łagodnymi olbrzymami"i takie są ,oczywiście te z dobrze zsocjalizowane z porządnej hodowli. |
|
|
| Poziom: 34 HP |
 |
 |
 |
 |
21% |
677/3226 |
|
|
|
|
 |
magda=)
kociaczek magda=)
|
Wysłany: Pon 08 Lut, 2010
|
|
|
| a czemu nie chcesz kotka z ulicy lub schroniska? |
|
|
|
 |
spinoo
kociaczek
|
Wysłany: Wto 09 Lut, 2010
|
|
|
Powiem tak , dwie skrajności. Sib i MCO dlatego trudno te dwie rasy porównywać choć na wystawach są w tej samej grupie. Bardziej do siba / porównania / pasuje NFO ale kazy ma swoje plany
Wszystkie te trzy rasy to koty półdługowłose . Pielęgnacja nie jest trudna , ale koty te lubia ruch , wiec niestety duzy drapak bedie potrzeby, uwielbiaja sie wspinać , siby w naturze śpią np. na drzewach. Siby to równiez ostatnia naturalna rasa , bez dodatków , np. kota domowego . Siby sa ciekawskie jak psy , chodza krok w krok , chca byc blisko opiekuna , to równiez pieszczochy , wiec spanie w łóżku jest czyms normalnym. Niestey trzeba zabezpieczyc okna bo , poluja na wszystko co sie rusza , wiec mucha , komar , motyl nie ma szans. MCO to kot dużo wiekszy , niestey obardczony ryzykiem wad genetycznych dlatego jezeli zakup to tylko w hodowli wolnej od HCM PKD. jak zakup kota rasowego to tylko w hodowli i to dobrej gdzie kociaki wychodza zsocjaliowane. Powiem tak MCO bardzo mi sie podobaja ale dla mnie to koty zbyt duże , dlatego ja wybrałe siby . No i oczywiście MCO są duzo droższe niz SIb
No i ostatnia uwaga . Każdy kot rasowy to niesty nakłady i miłość na długie lata , wiec i to warto przeanalizować . Nie ma nic gorszego jak rodowodowy Sib cz MCO bez futra , kryzy , bo ktos oszczedza na jedzeniu , wetach, itd . Kot rasowy z rodowodem to bez wątpienia oznaka pewnego snobizmu , ale jak dla mnie zdrowego i mnie to pasuje |
|
|
|
 |
ikxio
Moderator

|
Wysłany: Sro 10 Lut, 2010
|
|
|
spinoo, kot to kot. ma wielkie serduszko i mnostwo futra do glaskania, fakt MCO sa duze, moja kicia wazy 3 kg i pomimo ze jest starym modelem w normie sie miesci drobinka taka co do rasowcow - jest to kwestia zdrowego podejscia do zycia -z dobrej hodowli to misiaczki sa niezastapione - problem to zdrowy, nakarmiony kociak, poza tym zwierzatka trzeba kochac |
|
|
| Poziom: 33 HP |
 |
 |
 |
 |
17% |
506/2982 |
|
|
|
|
 |
babe47806
kociątko
|
|
|
|
| Dziękuję bardzo za odpowiedzi, chociaż przyznam się szczerze, że nadal nie mogę się zdecydować. |
|
|
|
 |
zdzichu13
kociątko zdzichu13
|
|
|
|
| ja mam Burmę to dopiero kot z charakterem |